Een boeiend onderwerp: FOCUS.

Bij de diersoort 'mens' komt het regelmatig voor dat de focus versnipperd raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben: verminderde concentratie, vermoeidheid, afgeleid worden, gedachten die zich op lijken te dringen, ergens mee bezig zijn waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt, etc..... Wat het ook is, vast staat dat je energie hierdoor óók versnipperd raakt en dat voelt doorgaans niet prettig. Emoties reageren wanneer dit gebeurt door een seintje te geven. Superhandig, want we worden op die manier even wakker geschud.

Dieren laten ons veel zien waar wij van kunnen leren. Het kan inzichtgevend zijn om het verschil tussen mens en dier op je in te laten werken en waar te nemen op welke momenten je ervaart dat je focus versnipperd raakt en je niet in verbinding bent
met je ware natuur.

Deze leeuw brengt mooi in beeld hoe gericht en volledig focus kan zijn: 100% en in dít moment. Prachtig! Dit dier leeft z'n 'dier-zijn', telkens NU, puur, volledig, gecentreerd.

De focus zal steeds zijn waar die van nature heengestuurd wordt.

Mensen hebben er een uitdagende factor bijgekregen: ons brein heeft de mogelijkheid om de focus of aandacht te richten op álles wat we ons maar voor kunnen stellen. Dus, het richten van focus is niet meer vanzelfsprekend afgestemd op het huidige moment en hoe het 'van nature' wil bewegen, zoals bij dieren, maar is veel gecompliceerder geworden.

En dat geeft mogelijkheden en uitdagingen!

Want het kan zomaar gebeuren dat we -zonder dit op te merken- ons brein voeden en aan het werk zetten met voorbijkomende gedachten en verhaallijnen die ons niet dienen of die niets te maken hebben met dít moment. We dwalen af en het kan voelen
alsof we hier in 'meegenomen worden'.

Vaak zijn we ons er jarenlang niet van bewust dat dit gebeurt.
Totdat er -op welke manier dan ook- iets in ons leven verschijnt
waardoor we herkennen of ineens begrijpen
dat wij zelf de creator zijn van onze belevingswereld
en dat het
bewust richten van focus
hier een belangrijke rol in speelt!

Het emotionele kompas ondersteunt feilloos hierin!
We kunnen leren om steeds beter af te stemmen op wie we werkelijk zijn
en een leven creëren dat bij ons past door te checken
of hoofd en hart op één lijn en in verbinding zijn.
Dit betekent dat we bewust leiding kunnen nemen over ons eigen leven, bijv.
door gedachten, verhaallijnen en overtuigingen die we (ooit) zijn gaan geloven maar die ons niet (meer) dienen niet opnieuw via aandacht en ademstroom te creëren. Want alles wat we aandacht geven, wordt opnieuw gecreëerd en blazen we letterlijk nieuw leven in.

Emoties die beklemmend of vervelend voelen zijn behulpzaam om saboterende overtuigingen aan de oppervlakte te brengen zodat wij in kunnen grijpen.

Het kan interessant zijn om eens bewust waar te nemen waar je focus allemaal heengaat op een dag en op te merken hoe dat voelt en wat er in je omgaat. Ben je iemand die 'wakker' is en bewust kiest waar de aandacht heen gaat, of leef je (deels) op de automatische piloot?

Misschien heb je al ontdekt dat wanneer je je focus bewust richt op wat fijn voelt, de wereld om je heen dit weerspiegelt. Volgens de wet van resonantie trekken gelijke frequenties elkaar aan. Dat geeft ons fantastische mogelijkheden in deze wereld van vorm en creatie!